perjantai 21. helmikuuta 2014

Sinisimpukat ja rustiikkiset DIY ranskalaiset perunat

Hyvä perjantairuoka syntyy nopeasti ja mielellään simppeleistä raaka-aineista. Hyvässä perjantairuuassa on kuitenkin myös sitä jotain.

Tulisia makuja, sormet sotkevaa soosia ja mielellään jotain edes vähän epäterveellistä.

Little something naughty... 


Sinisumpukoita ja palanpainikkeena DIY-ranskalaisia.

Nämä ehdot täyttää hyppien keikkuen sinisimpukat. Lisäksi kaikenlaiset merenelävät ovat molempien höystönkeittäjien suurta herkkua, eikä asiaa pahenna ollenkaan se, että simpukat, tai merenelävät ylipäätään, vaativat ehdottomaksi kaverikseen hyvää valkoviiniä. Riesling-tyttönä tämä sopii minulle paremmin kuin hyvin!

Ei myöskään saa väheksyä sitä tosiasiaa, että ranskalaiset perunat nyt vaan kuuluvat simpukoiden kaveriksi. Myönnettäköön vielä, että ranskalaiset (tai mikä tahansa muu perunasta valmistettu lisäke) on suuri heikkouteni. Siispä, täydellinen tilaisuus syödä vähän tuhmasti.

Mutta sitten asiaan.

Simpukoitten valmistaminen on äärimmäisen helppoa.


Sinisimpukat

 

  • Tuoretta chiliä (maun mukaan)
  • 2 - 3 valkosipulin kynttä
  • 1 (puna)sipuli
  • Tilkka oliiviöljyä
  • Sinisimpukoita 1,5 kg (käytimme esivalmisteltuja simpukoita)
  • Reipas loraus kuivaa valkoviiniä
  • Persiljaa

Veget pilkottuna.

Jos et käytä esivalmisteltuja sinisimpukoita, putsaa ja pese simpukat kuten täällä perusteellisesti esitetään. Me käytimme kuitenkin esivalmisteltuja sinisimpukoita, jolloin tätä vaihetta ei tarvitse tehdä. Perjantain periaate: as simple as it gets.

Kuullota pilkottu chili, valkosipuli, ja sipuli ison kattilan pohjalla tilkassa oliiviöljyä.  

(Meillä käytössä meidän precious Le Creuset, joka on valehtelematta melkein perheenjäsenen asemassa)

Lisää valkoviini ja simpukat perään. Kansi päälle.



Ravistellut simpukat valmiina kansitettaviksi.

Ravistele kattilaa kattilaa voimakkaasti, jotta simpukat sulkeutuvat (tässä vaiheessa simpukat ovat siis vielä eläviä).

Odottele noin 5 minuuttia kunnes simpukat avautuvat, mikä on sen merkki, että simpukat ovat kypsiä.

Lapioi simpukat tarjoiluastiaan tai suoraan lautasille, lusikoi keitinlientä päälle ja ripottele päälle hienonnettua persiljaa.


Nautitaan!


DIY ranskalaiset perunat

 

Tätä ruokalajia ei tarvinne perustella. Ite tehdyt ja uppopaistetut ranskalaiset nyt on vaan niin hyviä ja vielä paremmalta ne maistuvat simpukoiden kanssa.

Aineksetkaan ei varmaan esittelyjä tarvitse, mutta kerrotaan kuitenkin samoin kuin muutama erinomaiseksi havaittu vinkki valmistamiseen.

  • Jauhoisia perunoita
  • Rypsiöljyä
  • Suolaa
  • Paistamiseen: lämpömittari
  • Tarjoiluun: majoneesia (Hellman's!!) ja ketsuppia

Pese, kuori ja pilko perunat.

Laita perunat likoamaan kylmään veteen jotta irtonainen tärkkelys saadaan liotettua perunan pinnasta pois ja  perunoista tulee rapsakampia paistettaessa.

Liota nerunoita noin puolisen tuntia.

Kuivaa perunat huolelllisesti esimerkiksi talouspaperiin ennen paistoa.


Pilkotut ja liotetut perunat talouspaperikuivauksessa.


Ranskalaisten paisto tapahtuu kahdessa vaiheessa. Ensimmäisessä vaiheessa perunat kypsennetään uppopaistamalla matalahkossa lämpötilassa kunnes perunat ovat kypsiä. Toisessa vaiheessa perunoihin paistetaan rapea kuori kovemmassa lämpötilassa.

Tämä tapahtuu seuraavasti:
  • Kuumenna noin pullollinen rypsiöljyä paksupohjaisessa kattilassa - käytimme valurautapataa - 130 °C:seen. Käytä lämpömittaria, jotta voit tarkkailla öljyn lämpötilaa paiston aikana.
  • Laita perunat pataan ja paista perunoita kunnes ne ovat kypsiä. Tähän menee ranskisten paksuudesta riippuen n. 10 minuuttia.
  • Nosta perunat pois padasta talouspaperilla vuorattuun astiaan.
  • Nosta öljyn lämpötila 180 °C:een. Varoitus: Jos öljy alkaa savuamaan niin silloin ollaan jo lähellä leimahtamista. Siirrä sillion kattilä äkkiä pois levyltä!
  • Siirrä perunat takaisin pataan paistumaan. Koska perunat ovat jo kypsiä, tässä vaiheessa perunoihin otetaan vain pintaan väri ja rapeus. Eli käytännössä perunat vain käytetään kuumassa öljyssä nopeasti.
  • Nosta perunat talouspaperilla vuorattuun astiaan ja painele ylimääräinen öljy pois.
  • Mausta suolalla.
  • Tarjoile, dippaa Hellmansiin ja nauti!

Perunat menossa toiselle paistokierrokselle.


Vinkkivitonen: uppopaistoöljy alkaa haisemaan pian perunoitten paistamisen jälkeen. Jollet halua keittiösi haisevan torigrillille, vie öljyastia esim. parvekkeelle jäähtymään ja "haihtumaan".


2 kommenttia: