lauantai 29. maaliskuuta 2014

Raikas (ranskan)kermainen lohipasta

Lohipastaa, olkaa hyvät!

Tunnutus: en tykkää kermasta. Se on vaan liian raskasta eikä maistu oikeastaan miltään. Siksipä esimerkiksi kermavaahdolla kuorrutetut täytekakut ovat no-no.

Pasta kermakastikkeessa liikkuu myös jokseenkin harmaalla alueella ja lähtökohtaisesti suhtaudun kyseiseen ruokaan aika lailla epäilevästi.

Tänä perjantaina kohtasin kuitenkin pienen ruokadilemman, johon vaikutti kaksi asiaa:

a) Pääkokki oli työpaikan juo virkistysreissulla. Olin siis täysin itsekseni keittiössä. Ei siinä mitään, sillä osaanhan se minäkin laittaa ruokaa. Ainoa ongelma oli, että olen jokseenkin laiska laittamaan ruokaa vain itselleni. Eli tänään täytyisi mennä siitä mistä aita on matalin.

b) Hammaslääkärivisiitti aikaisemmin perjantaina. Siinä vaiheessa kun iltapäivällä kävin ruokakaupassa, puolet turvasta oli täysin tunnoton, eikä minulla ollut pienintäkään aavistusta kuinka paljon e.m. visiitti vaikuttaisi illan purtavaan (pun intended). Ajattelin kuitenkin, että parempi olla ottamatta riskiä ja valita suosiolla jotain pehmeää syötävää.

Edellä mainittuihin kriteereihin piti vielä yhdistää mieltymykseni hyvään rieslingiin, sillä sitä tulisi takuulla olemaan lasissa.

"Pienen" fundeerauksen jälkeen päädyin kylmäsavulohipastaan.

Suunnitelma kirkastui lopullisesti siinä vaiheessa kun hoksasin, että voisin korvata inhoamani kerman huomattavasti paremmalta maistuvalla ranskankermalla. Lautaselta löytyisi (ranskan)kermaista lohipastaa!

Lopputulos oli herkullinen ja ihmeen raikas pasta, jota huomaamattani vetäisin napaani kokonaisen kattilallisen. Oli vissiin vähän nälkä. Taas.

***

Savulohipasta kahdelle:

  • Tuorepastaa tai spagettia
  • Suolaa keitinveteen

  • 150g kylmäsavulohta
  • 1 prk ranskankermaa
  • 1/2 limen kuori raastettuna ja mehu puristettuna
  • 1 valkosipulin kynsi
  • 3-4 kevätsipulin vartta
  • 1 tl dijon sinappia
  • Kalaliemikuutio tai kalaliemitiivistettä ja tilkka vettä
  • Tuoretta tilliä 
  • Tilkka öljyä

Laita vesi kiehumaan. Lisää reippaasti suolaa. Laita pasta kiehumaan.

Hienonna valkosipulia ja kevätsipulit.

Kuullota sipuleita pannulla öljyssä. Lisää kalaliemi ja vesi. Sekä kohta ranskankerma, sinappi sekä limen kuori ja mehu.

Sekoita ja lisää hienonnettu kylmäsavulohi.

Kun pasta on al dente, kippaa vesi pois ja sekoita lohikastike pastan joukkoon.

Nostele lautasille ja koristele tuoreella tillisilpulla.

Nauti hyvä rieslingin kanssa!

2 kommenttia:

  1. Ihanan kuuloinen ohje! Ranskankermasta, limestä ja kevätsipulista tulee hyvä hapokkuus tasapainottamaan lohen makua. Limeä kannattaa kokeilla sitruunan sijasta kalaa raikastamaan! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! :) Lime lukeutuu kyllä meidän keittiön vakiovarustukseen - taidetaan käyttää sitä useammin kuin sitruunaa. Ja pelkästä limen tuoksusta tulee ihan kesä mieleen ;)

      Poista